mars 2011
Plikten kallade. Jag var tvungen att arbeta. Därav målbilden häromdagen som skulle sätta fokus på min tunga arbetsbörda.
Den fungerade. Ovan är bildbeviset.
Nu kan jag konstatera att det finns röding i Ammarnäsområdet också. Fjälluften där är också av en mycket hög kvalitet. Dit återvänder jag gärna…
Tack till Fiskecentrum Ammarnäs, det glada fiskegänget och sist men inte minst – vägvisaren Peter Schmitt!
Bilden ovan är fotograferad av Peter Schmitt.
Fjällets vackraste fisk tycker jag att röding är. Färgkombinationen av fiskens röda och vita färger är verkligen fotogodis.
I vattnet är den som allra vackrast, oavsett om jag tittar på fisken genom borrhålet i isen, upptäcker en röding över den ljusa bottnen i Ransarån eller skymtar den röda buken när vitfenan glufsar i sig en dagslända…
Bilden ovan fungera också som en bra målbild för mig till mitt nästa fotouppdrag! Fokusera…
I det nya numret, nr 4 2011, av tidskriften Fiskejournalen har jag en artikel publicerad – ”Öringjakt i sameland”. Förra sommaren besökte jag Camp Sovvene på uppdrag av Visit Sapmi. Jag fick uppleva ett spännande flugfiske efter öring i Långsån med fiskekajaker. I tidningen kan du ta del av fiskereportaget i sin helhet.
Bilden ovan fotograferade jag med 1/2 sekunds slutartid för att ge bilden en tilltalande fartkänla. Fiskekajaken gav mig en oerhörd frihetskänsla, vilket jag också tycker att bilden förmedlar.
Länk:
Svenska Samernas Riksförbund, SSR, har inlett en storsatning på turism som går under namnet Visit Sápmi. Flera samebyar vill använda sina vatten för fisketurism, då det kan bli en viktig biinkomst för byns medlemmar. Jag har tecknet ett bildavtal med SSR. Förutom fotografering kommer jag att inventera fiskevatten och skriva reportage i tidskriften Fiskejournalen allt eftersom SSR:s arbete fortskrider.
Bilden fotograferade jag under ett besök hos en samefamilj i norra Jämtland i höstas. För mig förmedlar bilden hur jag upplever god fiskelycka i Sápmi!
Jag håller på att testa en ny fernissa för mina canvasutskrifter. Fernissa eller ej på en canvasutskrift är varken rätt eller fel. Jag har valt att fernissa majoriteten av mina bilder för att bilderna blir skyddade mot damm, fingeravtryck och andra fysiska skador. Bilden blir blankare med högre kontrast, vilket också kan vara tilltalande för många. En canvasprint som inte är lackad är mycket vacker den med men den matta ytan ger en helt annat intryck än den med fernissa. Däremot är de mycket ömtåliga…
Bilden ovan är nu en färdig canvastavla med måtten 37×73 cm . Fernissad och redo att inta en lämplig vägg!
Foto: Augustiskymning vid Bergnäsälven som jag förevigade med rörelse i vattnet.
Äntligen är min nya hemsida klar. Jag ville passa på att tacka min fru som gjort allt det tekniska arbetet och synkat sidan till min nya domän www.magnusstrom.se. Min gamla hemsida, www.magba.se, kommer att ligga kvar ett tag i cyberrymden.
Jag har och kommer kanske att återblogga några inlägg från min gamla hemsida. Syftet har varit att testa hur bloggen ser ut i praktiken.
Välkommen! Alla fotointresserade, vänner, samarbetspartners, fjällrävar eller ni som bara behöver insupa lite fjälluft!
I höstas upptäckte jag en kristallklar fjällbäck i solskenet som fångade mina fotoögon.
Stativet riggades och polfiltret skruvades fast på favoritobjektivet. Jag stängde av kamerans bildstabilisering och ISO-talet skruvades ner till hundra för att få en längre slutartid. På bländare 22 fick jag 1/5 sekund, vilket räckte för att ge en rörelse i vattnet under exponeringen.
Det var just innan strömfiskeförbudet, vid en strömmande vattendrag i närheten av Saxnäs. Fisket var dåligt och öringarna förberedde sig för leken. Där och då blev fisket inte så viktigt. Vi umgicks, lagade god mat och skrattade.
Sista förmiddagen begav jag mig tillsammans med en av kompisarna i gänget iväg på en topptur. Det var blåsigt och kallt uppe på fjället. Ljuset silade plötsligt genom molnen och min vän hamnade i fokus. Bilden ser ni här ovan.
Jag gillar den röda markvegetationen och fjället som syns i bakgrunden. Men vad vore bilden utan mannen på bilden?
En toppbestigning kan verkligen vara en höjdare. Både ur fotosynpunkt och som en härlig aktivitet. Fjälluft kan man inte få i sig för mycket av!
När jag började att fotografera var det ovanligt att mina natur- eller landskapsbilder hade kort skärpedjup. I dag är bilder med kort skärpedjup mycket säljande. Visst är fortfarande en knivskarp bild med långt skärpedjup något som jag förevigar men jag gillar att fotografera varierat – hitta motivet med hjälp av tekniken.
Bilden ovan tog jag i höstas i min vackra fjällby Saxnäs. Kort skärpedjup gav en speciell känsla i bilden. Eller hur?
I förrgår var jag ute på ett fiskeäventyr. Vädret var minst sagt varierande. Morgonen och förmiddagen bjöd på sol och en klarblå himmel. Sedan svepte en kall nordanvind in över området tillsammans med mörka moln innan det kraftiga snöfallet började.
Givetvis passade jag på att fotografera några bilder – insnöad på foto som jag är! Jag lekte med blixten och ett kort skärpedjup. Det ger lite sting i en annars rätt tråkig och grådassig bild. Snöflingorna varierar i storlek till följd av det korta skärpedjupet och får en fin vitt färg av blixtljuset. Jag använde en granskog som bakgrund åt min bildidé.
I det senaste numret av Fiskejournalen har jag en artikel publicerad – ”Öringjakt i Vindelfjällen”. Bilderna till artikeln har jag och FJ:s redaktör Martin Falklind fotograferat. Är ni intresserad av att ta del av ett fiskeäventyr till Camp Skeble i Vindelfjällens naturreservat bör ni läsa tidningen. Stora öringar, tafsbrott, vacker natur och tjuvfiskare är bara några av ingredienserna…
Ovan visar jag en bild på ÖringKungen. Bilden förmedlar äkta fiskelycka.