juli 2012
Hälleflundra, torsk, havskatt och lax. Förra veckans äventyr i Nordnorge blev ett fiskeäventyr vars eftersmak kommer att finnas kvar länge. Dit vill jag definitivt tillbaka.
Landskapet och naturen omkring fiskeläget Mehamn vid Barents hav fångade både mitt fotohjärta och fiskeiver. Orten är den nordligaste på Europas fastland och har 900 invånare.
Ett stort tack till Nordic Safari och guiderna John och Albin, Sven-Olof Larsson/Mieko fishing samt till hela mitt helsköna fiskegäng!
Länkar:
I det senaste numret av Fiskejournalen, nr 7-8, har jag artikeln ”Svarta flugor för storöringen” publicerad. Den handlar om de flugor och den teknik jag använder mig av för att fiska öring under sensommarnätterna. Ni kan också ta del av några av mina upplevelser.
Augusti är för övrigt en tid på året som jag uppskattar väldigt mycket. Kantareller, hjortron och så förstås – stora öringar!
Jag har inte så stor erfarenhet att fotografera vilda djur. Men jag tänkte delge er vilken teknik jag använder mig av.
Stativ är viktigt. Jag använder mig av Gitzo GT3531LSV. I min vardagliga fotografering använder jag kulleden Really Right Stuff BH-55 med snabbfäste och plattor tillverkade av Hans Olsson/Optipod. Vid fotografering från björngömslet använder jag mig i huvudsak av ett Benro Gimbal GH-2 stativhuvud för att kunna använda mitt största teleobjektiv på ett smidigt sätt.
Objektiv:
Telekonvertrar:
Kamera:
Backup – Sony A700
Sony 300/2,8 G SSM är ett objektiv jag använder ofta. Det är skarpt redan på full bländaröppning och har den snabbare och tystare SSM – Super Sonic Wawe motor som ger en tyst och snabb autofokus. Minolta AF 600/4 APO G HS är ett äldre objektiv som inte har den tystare och snabbare SSM tekniken. Jag har inte fotograferat så mycket med det men jag har använt den när jag fotograferat fjällräv i samråd med naturbevakare. Den väger cirka 5,5 kilo och kräver stativ. Det är viktigt att slå av den inbyggda stabiliseringen på kameran, Steadyshot Inside, när man använder objektivet på ett stativ. Lång brännvidd och bra ljusstyrka är alltid en fördel att ha, i synnerhet i svagt ljus och när djur befinner sig på avstånd. Däremot är ett 300 mm objektiv ofta en tilltalande brännvidd , eftersom man kan fota djuret/fågeln/människan där miljön finns med i en stor del av bilden.
Min fullformatskamera Sony A900 har varit min trogne följeslagare i snart fyra år. Jag vet att Sony flaggar för att en uppföljare, Sony A99, snart är på väg. Däremot måste jag erkänna att jag varit sugen på att införskaffa Sony A77. Kamerans nya teknik med en transparent spegel, elektronisk sökare, snabb autofokus och snabb seriebildstagning är något som skulle passa i gömslet. Dessutom får jag en brännviddsförlängning, vilket kan vara ett sätt att ”komma närmare”. Det skulle också vara intressant att se hur den kameran presterar på högre ISO.
Kontakta Doro Camping eller Lapland Hunting & Game om ni är intresserad av att tillbringa en natt i björngömslet.
Bilderna
Överst: Sony A900 & Zeiss Sonnar 24-70/2,8 ZA
Mitten: Sony A900 & Minolta AF 600/4 APO G HS + Sony AF 1,4x
Nederst: Sony A900 & Zeiss Sonnar 24-70/2,8 ZA
Steg fullmånen upp bakom träden. När sedan dimslöjorna dansade sin vita dans över nejderna blev natten magiskt närvarande.
Spänning låg i luften. Jag trodde att jag skulle få se den Store. Men de enda djur som vi såg under natten var rävar som strök förbi.
Jag hoppas att jag får tillfälle att tillbringa en ny natt i björngömslet framöver…
Tack till Lapland Hunting & Game och Doro Camping!
Tag kontakt med någon av företagen om ni är intresserad av att tillbringa en natt i ett björngömsle.