maj 2014
Min vän Jonathan har ofta en bricka med i spelet när jag är ute på fotojobb. Gourmet som han är dukar han alltid upp mat och dryck av högsta klass. Ofta med en aptitretande historia om det vi ska avnjuta.
Bilden är fotograferad i Wildlife Laplands björngömsle utanför Dorotea för ett tag sedan. Kanske var det just på grund av dofterna från Rockfordosten och de övriga väldoftande delikatesserna som gjorde att björnarna höll sig borta denna gång.
I bland får jag dåligt samvete. Över att jag utnyttjar hans goda sidor…
I det nya numret av Fiskejournalen, nummer 6 2014, har jag flugfiskereportaget ”Gransjöån – de färggranna öringarnas å” publicerad.
Veckan efter midsommar förra sommaren besökte jag Blomhöjden och Gransjöån. I artikeln kan ni ta del av av besöket vars huvudingrediens var flugfiske efter de vackra öringarna som simmar i ån.
Är ni intresserad av att fiska i Gransjöån eller Stensjön? Klicka här för att komma till Vaerie Fjällprodukter.
Föregående blogginlägg från Gransjöån.
Roligt men ändå svårt. När man ska göra urvalet är det bra att tänka ”killl your darlings”! De vackraste bilderna kanske inte säljer alls…
Den här gången strävar jag att få ihop ett urval vykort där alla ska gå åt som smör i solsken. Eller jag ska gör ett försök i varje fall. I dag har jag i alla fall vetskapen om vilka som varit populära från mina tidigare vykortstryck.
Vykortet ovan, uppifrån: Fatmomakke >> Froskon, renskiljning >> Trappstegsforsen
Snart. Kan jag sjösätta min fiskekajak igen. För mig är det en frihet att med sin egen muskelkraft paddla ut i vildmarken. Gärna med fiskespöet och kaffekannan…
Jag kom i kontakt med fiskekajaker för första gången när jag var på en reportageresa till Camp Sovvene genom Visit Sápmi för ett par år sedan. De hade fiskekajaker av märket Native Watercraft som jag tyckte var mycket användbara. Förutom fiske gick de att packa med utrustning till friluftsliv i övrigt och foto. Därtill var de stadiga i vattnet och lätt att slänga upp på biltaket.
Jag funderade och köpte året efter två stycken. En singelkajak Ultimate 12 och en Ultimate 16 (har utgått ur sortimentet) med plats för två personer, av samma märke som jag testat året före.
Mest har jag använt singelkajaken, Ultimate 12. Jag har flugfiskat och paddlat långedrag efter röding på Kultsjön. Den är lätt att paddla och styra. Faktum är att jag är intresserad av att införskaffa en till singelkajak. Mest på grund av att det är ett suveränt sätt att umgås under en fisketur. Två kajaker kan söka efter fisk effektivare, man kan fota varandra på ett bra sätt, prata med varandra eller gå i land när man vill.
Det jag reflekterat över under de två somrar jag haft dem i min ägo är:
– Man blir blöt om benen om man paddlar mycket. Byxor som skyddar mot väta är bra att ha på sig, speciellt om det inte är en solig sommardag.
– Jag saknar spöhållare på kajaken. Det fungerar att sticka in handtaget på spinnspö i tomrummet på stolen och låsa spöet med benen när jag fiskar med långedrag – men det är inte optimalt. Med flugspöet fungerar det inte. Till sommaren ska jag montera en spöhållare för både flug- och spinnspöet. Eventuellt köper jag ett Ultimate Groove Kit och ett Scotty Gearhead. Eller skruvar fast en hållare i kajaken.
– Jag skulle vilja införskaffa en självupplåsande flytväst för bekvämlighetens skull istället för den traditionella flytvästen jag använt mig av.
– En vagn som jag kunde dra ner och upp den från vattnet med, lastad och riggad, skulle jag ha användning för. Från huset ner till Kultsjön. Då slipper jag gå minst två vändor och kan paddla Insjön hem om jag vill. Eller vice versa.
Det finns tre singelkajaker som frestar mig just nu. Alla har sina fördelar, nackdelar och smarta lösningar. Jag ska fundera, kanske…
1. Slayer 12
Klicka här för att komma till den svenska återförsäljarens hemsida för Native Watercraft.
Tänk om vi fick paddla ut i varsin kajak, mr Fix och jag, när han kommer på fjällbesök i slutet av maj!