november 2015
Det här fotografiet gillade jag bäst när jag synade min framkallade svartvita analoga film som jag fick hem från framkallning häromdagen.
Jag skannade bilden med min Imaconskanner som styrs med hjälp av min gamla Apples Power Macitosh G3, överförde den via en hårddisk till min nya MacPro, öppnade den i Photoshop, beskar och inverterade bilden, städade bort all smuts och damm, justerade svart och vitpunkt, fixade kontrasten som jag ville ha den innan jag tog ner filen till en webbild för att till sista skärpa den för ändamålet…
Det är långsam process och det analoga minneskortet på 120-filmen har bara 10 bilders kapacitet.
Vad tycker jag? Jag gillar negativets format på 6 x7 cm, kornet och övergångarna från ljust till mörkt i bilden. Tidigare kunde den digitala bilden klippa i högdagrarna på ett sätt som inte var snyggt men det har blivit bättre och på min nyaste digitala kamera Sony a7r II är det dynamiska omfånget fantastiskt. Det finns också en känsla och karaktär i den analoga bilden som är tilltalande. Däremot är det lätt att fotografera många bilder som jag inte tycker sticker ut på något sätt men är ögonblicket väl valt och fångat är det en skön känsla att se den skannade bildfilen ta form på bildskärmen.
Vad är tanken med att fotografera analogt för mig? Jag har en jättefin utrustning. Mamiya 7 II med tre objektiv (43 mm, 80 mm, 150 mm) och panoramadapter 24 x 65 mm på småbildsfilm och kamerasystemets egna polarisationsfilter som går att använda på alla objektiv. Och så förstås min skanner Imacon Flextight Photo som är spindeln i processen. Första frågan är – ska jag ha kvar utrustningen? Fråga två – kan jag finna ett sätt att använda utrustningen tillsammans med någon film som ger mig fotografier som jag tycker om. I slutändan har jag också en dröm om att kunna erbjuda analoga fotografier som utskrifter i begränsade upplagor på konstpapper, om resultaten faller mig i smaken.
Jag kommer att fotografera digitalt som vanligt framöver, med min fantastiska Sony A7r II och trotjänaren Sony A99, men under en tid också smyga med den analoga kameran och fotografera när andan faller på. Jag har köpt in tre nya filmer. De svartvita filmerna Illford Delta 100 och Kodak Professional TMax 400 och den negativa färgfilmen Kodak Proffessional Ektar 100. Jag är också intresserad av att testa någon svartvit film med högre ljuskänslighet och någon av Kodaks Portrafilmer.
Fotografiet som jag visar här är fotograferat med Kodak Professional TMax 100.
Det framkallar ett sebegär. När jag tittar på de stora svartvita negativen på ljusbordet.
Nya bilder men ändå gamla.
Jag tror. Att jag laddade 120-filmen i min kameran sommaren 2013. Jag fotograferade några bilder då, några året därpå och de två sista för några veckor sedan. 10 bilder totalt.
Nyfiken är jag.
Undrar om det finns någon bild som blev bra?
Det lyste i alla fönster på Saxnäsgårdens hotellrum i kväll.
Hmmm… Undrar just om det beror på de fina längdskidspåren eller morgondagens julmarknad?
Nysnö, strålande väder och is började frysa till på Kultsjön. Fotoläge.
Jag dröjde mig kvar efter solnedgången. Utifall…
Det blåa ljuset var värt att vänta på.
Teknik
Bilden är skapad av två bilder som jag fotograferat med Canon TS-E 90/2,8 och sammanfogat i Photoshop. Bilden är sedan beskuren i ett kvadratiskt format. Rawfilerna som Sony A7r II fotograferar är det bästa jag sett och jag använder bara den information som finns i bildfilen utan att lägga på färgmättnad m.m. Jag jobbar uteslutande med kurvor för att göra bilden mörkare eller ljusare och öka eller minska kontrasten. Skärpa finns också med på ett hörn. Att använda tilt/shift-objektiv tillsammans med kamerasensorns 42,4 miljoner pixlar ger mig möjligheter att fotografera natur- och landskapsbilder på ett helt nytt sätt. Jag skulle kunna säga att det ger en mellanformatskänsla. Har ni en gång sett analoga mellanformatsbilder på ett ljusbord så vet ni vad jag menar.
Glada barn och en snöängel utanför farstun.
Mitt på dagen sken solen igenom och plusgraderna smälte snön i träden. Ett ypperligt tillfälle att testa ny teknik.
Jag monterade Sony AF 500/4 G SSM med hjälp av adaptern Sony LA-EA3 på min nya kamera A7r II.
Fotostunden blev mycket lyckad…
Dimma, frost och plusgrader fram på dagen. Varken höst eller vinter.
Bilden är en av de första jag fotograferat med min nya kamera Sony A7r II och objektivet Sony Ziess Sonnar T* FE 55/1,8 ZA.
Kvaliteten på bildfilen då? Mycket detaljrik…
Nedanför Marsfjället. Skuggan av en Norrhelikopter…