oktober 2017
Det finns olika tekniker att skapa ett sådant.
Fotografiet ovan är förevigat med kombon Sony A7R II och Canon TS-E 90/2,8. Genom att shifta objektivet och fotografera tre bilder som jag sedan sammanfogar i Photoshop kan jag skapa ett mycket tilltalande panoramaformat.
När jag fotograferar med den här tekniken är det två viktiga saker jag måste tänka på:
- Att använda stativ och se till att kameran är placerad helt i plan med motivet. Kamerans inbyggda vattenpass är guld värd i sammanhanget.
- Kameran ska vara i manuellt läge. Det måste vara samma bländare och slutartid (exponering) på alla tre fotografierna så att de passar att sammanfoga.
Fotografiet:
En vacker utsnitt av Kultjödalen. 2015-11-14, kl 14.58.
I det nya numret av Fiskejournalen har jag en oförglömlig upplevelse publicerad – ”Den magiska stenen i Finnmark”.
Tillsammans med min vän Jonathan Johansson besökte jag Finnmarksvidda. Huvudingrediensen i artikeln är givetvis Jonathans nordiska Grand Slam, när han fångade en öring, röding och harr över 1 kg från en och samma sten. Men ni kan också ta del av receptet på en äkta Jontemacka samt bindbeskrivningen på Björnpuppan, flugan som hade en stor del i fiskelyckan…
Tidningen finns att köpa i butik nu.
När jag fotograferade digitalt i Ljusliden i somras passade jag också på att använda min analoga kamera Mamiya 7 II.
Visst blir känslan speciell i fotografierna men det krävs också en stor arbetsinsats att skanna, ta bort smuts och bildbehandla. Färgnegativ tycker jag är svårast att skanna. Men jag gillar formatet och det är häftig känsla med den stora bildytan som negativen har.
Alla bilder är fotograferade med 80 mm brännvidd och filmen Kodak Portra 160.
Nästa framkallade färgnegativ kommer att ha panoramaformatet 24 x 65 mm…